بهترین و جدیدترین روشها و تکنیک های ارتودنسی دندان
ارتودنسی دندان از جمله بهترین و کارآمدترین شیوههای درمان نامرتبی و کجی دندانها است. این روش که از زمانهای قدیم مورد استقبال بیماران قرار گرفته، در چند دهه اخیر دچار تحولات بسیار زیادی شده است. امروزه متخصصین با استفاده از روشهای نوین ارتودنسی، جدیدترین و پیشرفتهترین امکانات و تجهیزات دندانپزشکی میتوانند مشکلات و ناهنجاریهای دهان و دندان را به بهترین شکل ممکن درمان کنند. این شیوه درمانی به چندین روش مختلف و با کمک ابزار و تجهیزات متنوعی انجام میشود و با کمترین میزان آسیب، موقعیت دندانها را بهبود میبخشد.
بعد از مراجعه فرد به متخصص ارتودنسی و انجام معاینات لازم با توجه به سن و شرایط ناهنجاریهای موجود در دهان فرد و همچنین صلاح دید متخصص ارتودنسی، یکی از روشهای ارتودنسی، انتخاب شده و انجام میگیرد. هر کدام از این روشها نیز انواع خاصی داشته و میتواند با توجه به وضعیت بیمار مفید واقع شود. بهترین روش ارتودنسی دندان روشی است که بتواند با توجه به سن بیمار و میزان ناهنجاریهای ایجاد شده در دهان، موجب نتیجه بهتر، کوتاه شدن دوره درمان و همچنین عدم بازگشت ناهنجاریها در دهان شود. در ادامه روش های ارتودنسی دندان را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
روشها و تکنیک های مختلف ارتودنسی
ارتودنسی ثابت و کاربرد آن
ارتودنسی ثابت یکی از انواع ارتودنسی است که از جنس فلز بوده و از نگین های براکت، سیم ارتودنسی و حلقه های کشی، فلزی و حلقه های کشی از لاستیک تشکیل شده است. بر روی هر دندان یک نگین براکت قرار داده می شود و به وسیله سیم ارتودنسی به براکت وصل می شوند. به طوریکه از جلوی همه دندان های بالا و پایین عبور می کند.
ارتودنسی متحرک و کاربرد آن
ارتودنسی متحرک، یکی از روشهای درمانی برای بهبود مشکلات دندانی و فکی است. این روش، با استفاده از دستگاههای متحرک، فشار و کشیدگی های لازم برای تغییر موقعیت دندانها و فک بالا و پایین اعمال میکند. ارتودنسی متحرک به دندان ها چسبانده نمی شود و قابل برداشتن است. دستگاههای ارتودنسی متحرک شامل براکتهای متحرک، اسپیسرها، پلیتها، ماسکها و دیگر دستگاه هایی هستند که به صورت مستقل یا ترکیبی با هم استفاده میشوند. ارتودنسی متحرک به عنوان یک روش درمانی سازگار با اکثر مشکلات دندانی و فکی مانند برجستگی دندانها، تراکم دندانها، کج شدن فک و دندانها، فاصله میان دندان ها و سایر مشکلات دیگر استفاده میشود.
ارتودنسی فلزی یا سنتی
ارتودنسی فلزی روشی قدیمی و ثابت شده برای صاف کردن دندان ها، اصلاح تراز آنها و همچنین برطرف کردن ناهنجاری های فک و صورت می باشد. اجزاء ارتودنسی از براکت های فلزی تشکیل شده است که روی سطح بیرونی و جلویی دندان ها قرار می گیرند. ارتودنسی فلزی از اولین ابزارهایی بود که برای درمان دندان های نامرتب و یا کج معرفی شد.
ارتودنسی لینگوال یا پشت دندانی
ارتودنسی لینگوال که با نام های ارتودنسی زبانی، پشت دندانی و داخلی نیز شناخته می شود، در واقع همان ارتودنسی ثابت فلزی است که برای رفع ناهنجاری های دندانی مانند فاصله زیاد بین دندان ها یا تراکم زیاد آنها، صاف و ردیف کردن دندان ها و رفع انواع مال اکلوژن ها مورد استفاده قرار می گیرد. با این تفاوت که در این روش دستگاه ارتودنسی (براکت ها، سیم و الاستیک) در پشت دندان ها قرار می گیرد و روشی مناسب برای افرادی است که تمایلی ندارند دستگاه ارتودنسی فک و دندان در دهانشان دیده شود.
ارتودنسی نامرئی یا شفاف
ارتودنسی نامرئی یکی از جدیدترین روشها برای مرتب و منظم کردن دندانهای نامنظم است. در این روش، به جای سیمهای فلزی سنتی از بریسهای بی رنگ استفاده میشود. این بریسها ظاهری کاملاً شفاف داشته و به همین دلیل به حالت نامرئی هستند و به راحتی دیده نمیشوند.
ارتودنسی سرامیکی
ارتودنسی سرامیکی که به عنوان بریس های شفاف نیز شناخته می شوند، یک روش درمان ارتودنسی هستند که برای صاف کردن دندان ها و رفع مشکلات بایت استفاده می شوند. ارتودنسی سرامیکی شامل براکتهای سرامیکی شفاف و همرنگ دندان است که با سیمها و نوارهای لاستیکی همرنگ به سطح دندانهای شما متصل میشوند که زیبایی بیشتری را فراهم میکنند.
ارتودنسی فانکشنال و دستگاه های آن
ارتودنسی فانکشنال روشی از علم ارتودنسی می باشد که علاوه بر اصلاح موقعیت دندان ها به اصلاح موقعیت فکین نیز می پردازد. این نوع ارتودنسی دارای دو نوع ثابت و متحرک می باشد. نوع ثابت آن توسط ارتودنتیست در دهان قرار گرفته و بیمار تا انتهای درمان نمی تواند آن را از دهان خود خارج کند؛ اما در نوع متحرک آن، بیمار قادر است تا دستگاه را از دهان خارج کند و نتیجه نهایی درمان به همکاری بیمار با ارتودنتیست بستگی دارد. درمان ارتودنسی فانکشنال با استفاده از دستگاههای خاصی انجام میشود. این دستگاهها شامل انواع اسپیسرها، پلاک فانکشنال، اکتیویتور و وسایل ارتودنسی است. این دستگاهها به منظور تنظیم فکها، بهینه سازی عملکرد عضلات فک و صورت و بهبود توازن بین فکها و دندانها استفاده میشوند.
ارتودنسی دیمون
ارتودنسی دیمون نوعی از ارتودنسی ثابت است که در آن وصل شدن سیم فلزی به براکت نیازی به نوار الاستیکی ندارد. هزینه این ارتودنسی بالاتر است؛ اما به تعداد دفعات مراجعه به دندانپزشک کمتری نیاز دارد. از مزیتهای آن میتوان به کاهش درد و طول دوره درمان اشاره کرد. در ارتودنسی معمولی، براکت هایی داریم که ابتدا به سطح جلوی دندان ها متصل می شوند. این براکت ها یک شیار کوچک و باریک به صورت افقی دارند که درست از وسط براکت می گذرد. از این شیارها سیم قوس دار ارتودنسی رد می شود. در نهایت برای اینکه سیم فیکس شود، با کمک الاستیک یا کش ارتودنسی، سیم را به براکت متصل می کنند؛ اما براکت دیمون طوری طراحی شده که نیازی به کش ارتودنسی برای فیکس کردن سیم ندارد. در واقع خود براکت یک بخش متحرک و اسلایدی دارد که باز و بسته می شود. بعد از اینکه سیم از درون براکت رد شد، این بخش قفل شده و برای فیکس کردن سیم ارتودنسی دیگر نیازی به کش نیست. این موضوع باعث می شود که ظاهر نازیبایی کش ها دیگر به چشم نیاید؛ زیرا دیگر از کش استفاده نمی شود.
ارتودنسی رنگی و انواع آن
ارتودنسی رنگی یک روش متفاوت نیست، بلکه نوعی از همان ارتودنسی با دستگاه و ابزارهای بریس و براکت می باشد. این نوع ارتودنسی به دلیل استفاده از بریس و کش های رنگی، به این نام شناخته شده است. در این روش، کش هایی که دور بریس ها قرار گرفته اند، دارای رنگ های متنوع، جذاب و زیبایی بوده و موجب جذابیت ارتودنسی می شوند. انتخاب رنگ در ارتودنسی رنگی بخشی از سرگرمی های جذابی است که مورد توجه مخاطبان قرار گرفته و به رفع خشک بودن و کسل کننده بودن درمان کمک می کند. علاوه بر این، انتخاب رنگ بریس ها موجب توجه بیشتر کودکان و جوانان به بهداشت دهان و دندان می شود. انواع ارتودنسی رنگی به شرح زیر است:
- رنگ سفید
- رنگ قهوهای و سبز
- رنگ های روشن و شفاف
- رنگ زرد
- رنگ سیاه
- رنگ نقره ای
- رنگ خاکستری و نقره ای
- رنگ ارتودنسی بنفش
جدیدترین و بهترین روش ارتودنسی کدام است ؟
جدیدترین روش ارتودنسی دندان که همان ارتودنسی نامرئی ( اینویزالاین ) میباشد در دسته ارتودنسی متحرک قرار میگیرد. ارتودنسی نامرئی یکی از جدیدترین روشهای درمان ارتودنسی است که به جای براکت ها و سیم های ارتودنسی از پلاک های شفاف استفاده می شود. با استفاده از ارتودنسی نامرئی میتوانید اکثر مشکلات و ناهنجاریهای دندانی را اصلاح کنید.
کدام نوع و مدل ارتودنسی بهتر است ؟
جهت تشخیص بهترین نوع ارتودنسی، ابتدا باید از شرایط و وضعیت دندانها و دهان خود اطلاع داشته باشید. بدین منظور بعد از مراجعه بیمار به کلینیک تخصصی ارتودنسی و انجام معاینه و چکاپ دندانها و دهان توسط ارتودنتیست، فرد میتواند با در میان گذاشتن درخواست و شرایط خود با ارتودنتیست بهترین نوع ارتودنسی را انتخاب کند. متخصص ارتودنسی نیز با در نظر گرفتن شرایط سنی بیمار و همچنین میزان و نوع ناهنجاریها و شرایط اقتصادی او بهترین نوع ارتودنسی را به بیمار پیشنهاد میدهد.
نتیجه گیری
ارتودنسی دندان ها یکی از روشهای درمان مشکلات ظاهری فک و دندان چون نامنظمی و کجی دندان ها است. ارتودنسی، روش های درمانی متفاوتی دارد که با توجه به میزان بهم ریختگی دندان ها و ناهنجاری های فک و دندانی زیر نظر متخصص ارتودنسی مناسب ترین روش برای درمان انتخاب می شود. انتخاب مدل ارتودنسی دندان برای افرادی که قصد استفاده از این روش درمانی را دارند بسیار مهم است. بهترین نوع ارتودنسی دندان باید بتواند مشکلات موجود در دندانها و ناهنجاریهای فک را به طور کامل برطرف کند. هرچه روش ارتودنسی انتخاب شده برای شرایط فرد مناسبتر باشد، طول درمان کوتاه تر شده و نتیجه درمان نیز بهتر خواهد بود. همچنین احتمال بازگشت ناهنجاری پس از مدتی بسیار کاهش مییابد.
آدرس : کرج ، خیابان شهید بهشتی ، بین چهار راه طالقانی و میدان شهدا ، ساختمان پزشکان شاهکرم، طبقه 11
تلفن : 09106106848 - 02632247810
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
هرآنچه باید درباره ارتودنسی دندان در بارداری بدانید
تاریخ انتشار : 1402-11-22تاریخ بروز رسانی : 1403-05-22 -
کاربرد انواع ارتودنسی رنگی؛ انتخاب رنگ مناسب ارتودنسی
تاریخ انتشار : 1403-07-10تاریخ بروز رسانی : 1403-07-15 -
برگشت نامنظمی دندانها پس از اتمام دوره درمان با ارتودنسی
تاریخ انتشار : 1403-02-02تاریخ بروز رسانی : 1403-04-26 -
موم ارتودنسی چیست و استفاده صحیح آن چگونه است ؟
تاریخ انتشار : 1403-06-05تاریخ بروز رسانی : 1403-06-28 -
آشنایی با ورزش های مجاز و غیرمجاز در ارتودنسی
تاریخ انتشار : 1402-12-05تاریخ بروز رسانی : 1403-04-26
نظرات کاربران درباره این مطلب :
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .