انواع پلاک های فانکشنال ارتودنسی
هر بار که اصطلاح ارتودنسی به میان می آید، مردم شروع به فکر کردن به مزایای زیبایی ناشی از درمان می کنند. در حالی که این تخصص باعث بهبود زیبایی در ظاهر لبخند شما می شود، اما دلیل اصلی ارتودنسی نیست.
روش دیگری برای درمان ارتودنسی وجود دارد که اغلب آشنا نیست و یا به آن معروف نیست. به این ارتودنسی فانکشنال می گویند.
ارتودنسی فانکشنال چیست؟
ارتودنسی فانکشنال یا ارتوپدی فک و صورت، با اصلاح مشکلات اسکلتی فک در سن مناسب (نوجوانی و در سنین رشد)، از بروز یا تشدید مشکلات اسکلتی بعدی که می تواند به جراحی فک منجر شود، جلوگیری می کند. یکی از عوامل متمایز کننده اصلی بین ارتودنسی سنتی و ارتودنسی فانکشنال ، توجه به علت اصلی مشکل است. متخصص ارتودنسی شما ابتدا علت اصلی مشکل شما را قبل از شروع هر درمانی بررسی و تجزیه و تحلیل می کند.
تفاوت ارتودنسی سنتی با ارتودنسی فانکشنال چیست؟
در جایی که ارتودنسی سنتی فقط بر صاف کردن دندان ها متمرکز است، ارتودنسی فانکشنال یک رویکرد دوگانه و کاملاً درمانی است که تمرکز اولیه آن ارتوپدی است. این تمرکز شامل بهبود راه هوایی و انسداد راه تنفسی بیمارهم می شود. دستیابی به دندان های صاف از طریق ارتودنسی سنتی، هدف ثانویه ی ارتودنسی فانکشنال است. قبل از شروع هر درمان ارتودنسی سنتی، ارتودنسی فانکشنال به این جنبه های ارتوپدی سلامت کلی بیمار می پردازد:
- استخوان های اسکلتی که سر و صورت را تشکیل می دهند
- استخوان های فک بالا و پایین و مفصل گیجگاهی فکی (TMJ)
- رابطه TMJ با گردن و پشت
- راه هوایی بیمار
پس از اینکه این جنبه های ارتوپدی در حال توسعه مورد توجه قرار گرفت، می توان هرگونه درمان سنتی ارتودنسی لازم برای صاف کردن دندان های بیمار را آغاز کرد.
مطلب پیشنهادی : کاندیدای مناسب ارتودنسی دندان
ارتودنسی فانکشنال چه مزایایی دارد؟
ارتودنسی فانکشنال مزایای بالقوه قابل توجهی را ارائه می دهد، از جمله:
- احتمال کمتر کشیدن دندان با گسترش قوسهای دندانی: اغلب میتوان فضایی برای همه دندانها ایجاد کرد و این امر باعث میشود که احتمال کشیدن یک یا چند دندان کمتر شود.
- بهبود ظاهر صورت: ارتودنسی فانکشنال می تواند مسائلی مانند چانه عقب رفته و سایر مشکلات ناشی از تراز نامناسب دندان ها یا فک ها را برطرف کند و در نتیجه صورت جذاب تر شود.
- بهبود تنفس: ارتودنسی فانکشنال باعث ایجاد یک راه هوایی فوقانی سالم می شود. این می تواند خروپف را کاهش دهد و خطر آپنه انسدادی خواب را کاهش دهد.
- اجتناب از جراحی: در بسیاری از موارد، ارتودنسی فانکشنال می تواند باعث کاهش نیاز به روش های تهاجمی مثل جراحی فک شود.
- خطر کمترTMD : ارتودنسی فانکشنال با ایجاد یک بایت مناسب، میتواند استرس را از روی مفصل فک و عضلات اطراف آن کاهش دهد. به نوبه خود، این می تواند خطر ابتلا به مشکلات مفصل فک، سردرد، گردن درد و طیف وسیعی از علائم دیگر را کاهش دهد.
ارتودنسی فانکشنال چگونه انجام می شود؟
از آنجایی که ارتودنسی فانکشنال در ارتباط با رشد و تکامل بیمار بهترین اثر را دارد، بهتر است ارتودنسی فانکشنال در سنین پایین - در حدود سن 10 تا 12 سالگی - شروع شود.
درمان معمولاً در دو مرحله انجام می شود:
فاز 1: در طول فاز 1، بیماران از وسایل ارتوپدی برای افزایش رشد استخوانهای فک بالا و پایین استفاده میکنند. این دستگاه ها زمانی بهترین عملکرد را دارند که ترکیبی از دندان های شیری و دائمی در دهان وجود داشته باشد. یک پلاک متحرک که برای هدایت فک ها به موقعیت مناسب و کمک به بیماران در ترک عادتهای غلط عضلانی طراحی شده است، در واقع میتواند شرایط رو به وخامت را معکوس کند، ظاهر صورت بیمار را بهبود بخشد، دندانها را دوباره مرتب کند و فرم قوس مناسب را ایجاد کند.
فاز 2: بریس ها که معمولا از نوع ثابت هستند برای مرتب کردن دندان ها استفاده می شوند. سیمها نسبت به گذشته کمتر به چشم میآیند و با اعمال نیروی ملایم و ثابت در جهت درست، دندانها به موقعیت مناسب حرکت میکنند.
انواع پلاک های فانکشنال ارتودنسی
دستگاه های فانکشنال ارتودنسی در دو نوع کلی ثابت و متحرک موجود هستند. استفاده از هرکدام از دو نوع گفته شده، به وضعیت بیمار و تشخیص متخصص ارتودنسی بستگی دارد. دستگاه های ارتودنسی ثابت شامل اجزایی هستند که روی دندان ها قرار می گردند. اما دستگاه های متحرک ساختاری پلاستیکی داشته و توسط خود بیمار در دهان گذاشته و یا برداشته می شوند. دستگاه های فانکشنال متحرک موارد مصرف بیشتری دارند.
- MARA: مارا وسیله ای ارتوپدی با هدف جلو آوردن فک در افرادی است که فک پایین آنها عقب تر از فک بالایشان است.
- توئین بلاک: توئین بلاک یک جفت پلاک متحرکی است که نخستین بار توسط ویلیام کلارک معرفی شد. این وسیله برای مساعدت در بهبود رشد فک پایین و تصحیح مشکل عقب بودن فک پایین، استفاده می شود.
- هربست: این نوع دستگاه فانکشنال ارتودنسی، ثابت بوده و با هدف درمان اوربایت شدید که مانع رشد فک پایین فرد شده است، مورد استفاده قرار می گیرد.
- بایونیتور: بایونیتور دستگاه متحرکی است که با هدف اصلاح اوربایت و فک پایین عقب طراحی شده است. این دستگاه موجب افزایش رشد فک پایین شده و بدین ترتیب مشکل اوربایت او را خاتمه می دهد.
- فرانکل: فرانکل نیز از جمله پلاک های ارتودنسی متحرک در زمینه درمان ناهنجاری های فک است. این دستگاه محدودیت نیروهای عضلانی نامناسب را رفع می کند. این دستگاه با تحریک رشد فک پایین، موجب اصلاح رابطه ی فکی می شود.
- اکتیویتور: اکتیویتور دستگاهی است که زمینه هماهنگی بین فک بالا و فک پایین را در افراد مبتلا به رتروگناتیک فراهم می سازد. این دستگاه در انواع مختلفی نظیر اکتیویتورهای H، اکتیویتورهای V، اکتیویتور کینتور موجود است.
اگر میخواهید بدانید انواع ناهنجاری های فکی کدامند؟ ؛ کلیک کنید.
آدرس : کرج ، خیابان شهید بهشتی ، بین چهار راه طالقانی و میدان شهدا ، ساختمان پزشکان شاهکرم، طبقه 11
تلفن : 09106106848 - 02632247810
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
انواع ابزارهای کمکی و وسایل اصلی ارتودنسی دندان
تاریخ انتشار : 1403-04-24تاریخ بروز رسانی : 1403-05-22 -
درمان درد ارتودنسی فک بالا و پایین
تاریخ انتشار : 1402-11-30تاریخ بروز رسانی : 1403-04-26 -
نحوه برداشتن براکت های ارتودنسی؛ مراقبتهای پس از درمان
تاریخ انتشار : 1403-06-17تاریخ بروز رسانی : 1403-06-28 -
کاربرد انواع ارتودنسی رنگی؛ انتخاب رنگ مناسب ارتودنسی
تاریخ انتشار : 1403-07-10تاریخ بروز رسانی : 1403-07-15 -
آیا ارتودنسی دردناک است؟
تاریخ انتشار : 1402-08-19تاریخ بروز رسانی : 1403-04-26
نظرات کاربران درباره این مطلب :
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .