نقش درمان ارتودنسی در تنفس دهانی
تنفس از طریق بینی به طور طبیعی انجام می شود، اما برای برخی از افراد تقریباً غیرممکن است. هنگامی که راه های هوایی بینی شما مسدود می شود، پاسخ بدن شما یافتن اکسیژن از طریق تنفس دهانی است. دهان شما می تواند حجم زیادی از اکسیژن را در یک زمان به سمت خود بکشد، به همین دلیل است که ما هنگام فعالیت بدنی شدید با دهان نفس می کشیم. با این حال، تنفس دهانی مزمن می تواند منجر به مشکلات جدی سلامتی و رشد، به ویژه برای کودکان شود.
آیا ارتودنسی می تواند موجب بهبود تنفس دهانی شود؟
تنفس دهانی می تواند با درمان ارتودنسی اصلاح شود اگر علل تنفس دهانی مربوط به موارد زیر باشد:
- اندازه فک
- رابطه فکها
- مسائل مربوط به بایت
- دندانهای کج
رفع این موارد معمولا مشکلات مربوط به راه هوایی بینی که باعث تنفس دهانی مزمن میشود را کاهش میدهد یا از بین میبرد. درمان واقعی بر اساس شدت مشکل و تصمیم متخصص ارتودنسی مبنی بر بهترین روش درمان، متفاوت خواهد بود.
در برخی موارد، ارتودنتیست مسائلی را کشف می کند که به بهترین وجه توسط متخصص دیگری؛ مانند متخصص گوش و حلق و بینی، درمان می شوند. این اغلب زمانی اتفاق می افتد که بزرگ شدن لوزه ها یا آدنوئیدها علت اصلی تنفس دهانی باشد.
بیشتر بخوانید: آشنایی با ورزش های مجاز و غیرمجاز در ارتودنسی
علت تنفس دهانی
نفس کشیدن از دهان به جای بینی می تواند نتیجه عوامل مختلفی باشد اما مهمترین علل آن عبارتند از:
تنفس دهانی می تواند در نتیجه انسداد مجاری بینی مانند انحراف تیغه بینی، بزرگ شدن شاخک ها یا پولیپ باشد.
بافت نرم در مجرای بینی می تواند به سادگی به دلیل التهاب ناشی از آلرژی بزرگ شود. بافت های مجرای بینی به طور کلی در هنگام تنفس مداوم بینی فشرده تر و سالم تر هستند.
لوزههای بزرگ شده همچنین می توانند تنفس بینی را محدود کرده و تنفس دهانی را تحریک کنند.
هنگامی که یک نوزاد یا کودک خردسال یک عفونت تنفسی جدی را تجربه می کند، تنفس دهانی از روی ناچاری رخ می دهد. پس از رفع عفونت، تنفس بینی می تواند بازگردد اما به طور خودکار باز نمی گردد. تنفس دهانی که از سر ناچاری در طول مدت عفونت استفاده می شد، ممکن است به عنوان یک عادت باقی بماند.
علائم تنفس دهانی
در اکثریت موارد و تا زمانی که مشکلاتی جدی بروز نکند، فرد متوجه تنفس دهانی نشده و به دنبال درمان آن نمیرود. توجه به علائم زیر میتواند در رفع سریع علت تنفس دهانی شما کمک کند
- خشکی دهان
- خرناس
- بوی بد دهان
- احساس خستگی و عدم تمرکز پس از بیدار شدن از خواب
- گرفتگی صدا
درمان تنفس دهانی با ارتودنسی
-
بریس ها و وسایل ارتودنسی
درمان ارتودنسی، مانند بریس ها و سایر وسایل، می تواند مشکلات ساختاری را که به تنفس دهانی کمک می کند، برطرف کند. با اصلاح ناهماهنگی ها و گسترش قوس دندانی، ارتودنسی می تواند تنفس بینی و سلامت کلی را بهبود بخشد. علاوه بر این، الاینر یک راه حل ارتودنسی بسیار موثر است که می تواند مشکلات ساختاری که منجر به تنفس دهانی میشود را برطرف کند. الاینرهای شفاف از طریق توانایی خود در اصلاح تدریجی ناهماهنگی ها و گسترش تدریجی قوس دندانی، به تقویت تنفس بینی و بهبود کلی در سلامت فرد کمک می کنند.
-
جراحی ارتوگناتیک؛ آخرین راه حل
در موارد شدید که درمان ارتودنسی به تنهایی ممکن است کافی نباشد، ممکن است جراحی ارتوگناتیک در نظر گرفته شود. این روش جراحی، ساختار فک و صورت را اصلاح می کند و راه حلی پایدار برای تنفس دهانی مرتبط با ارتودنسی ارائه می دهد.
ارتودنسی چگونه می تواند به تنفس دهانی کمک کند؟
درمان ارتودنسی، از جمله الاینرهای شفاف، می تواند مسائل ساختاری را که به تنفس دهانی کمک می کند، اصلاح کند. این درمان با مرتب کردن دندان ها و گسترش قوس فکی، به افراد کمک می کند تا راحت تر از طریق بینی نفس بکشند و خواب و سلامت کلی را بهبود بخشند.
فرق نفس کشیدن از راه دهان با بینی چیست؟
هوایی که از طریق بینی وارد می شود قبل از اینکه به آدنوئیدها، لوزه ها، گلو و ریه ها برسد، گرم، مرطوب، فیلتر و تا حدی ضدعفونی می شود.
وقتی این هوا به ریه ها می رسد تقریبا از آلودگی ها پاک بوده، در دما و رطوبت بدن است و به راحتی در ریه ها جای میگیرد.
هوایی که از طریق بینی وارد می شود، به احتمال بسیار کمتری باعث ایجاد علائم آسم می شود، زیرا هوایی که از طریق دهان وارد می شود خشک است.
هوای تنفس شده از طریق دهان به هنگام عبور از لوزه ها و ورود به ریه ها، نسبتا سرد، خشک و آلوده است. این امر سلامت ریه ها را به خطر می اندازد و خطر عفونت های تنفسی را افزایش می دهد.
تاثیر تنفس دهانی بر سیستم دهان و دندان
تنفس دهانی اغلب به عنوان یک مسئله طبیعی در نظر گرفته می شود، اما تنفس دهانی مزمن می تواند منجر به بروز عوارض واقعی یا مشکلات سلامتی طولانی مدت شود.
برخی از بارزترین عوارض دندانی ناشی از تنفس مزمن دهانی عبارتند از:
-
اختلالات گفتار
تنفس مداوم از طریق دهان می تواند منجر به وضعیتی به نام فشار زبان شود. این مورد یک تغییر در نحوه عملکرد زبان را توصیف می کند. بارزترین اثر رانش زبان تغییر گفتار است.
هرچه اختلالات گفتاری به دلیل فشار زبان، در مدت زمان بیشتری وجود داشته باشد، تصحیح آنها سختتر است. در نهایت، گفتار درمانی تنها گزینه برای اصلاح ابهام و تغییر گفتار خواهد بود.
-
عوارض رشد اسکلتی
ممکن است تعجب کنید که تنفس دهانی، میتواند نحوه پیشرفت رشد صورت کودک را تغییر دهد. در طول شدیدترین دوره های رشد کودک، تنفس از طریق دهان می تواند منجر به مشکلات رشدی در استخوان در امتداد فک و گونه شود.
مطالعات نشان دادهاند روشی که تنفس دهانی بر رشد فک تاثیر می گذارد، جلوگیری از قرار گرفتن زبان در سقف دهان (کام) است.
اگر فردی از دهان نفس می کشد، غیرممکن است که زبان آن طور که باید در کام قرار گیرد.
اصلاح مشکلات رشد استخوان دشوارتر از جلوگیری از بروز آن است. یکی از شایعترین مواردی که تنفس دهانی رشد را تغییر میدهد، ایجاد صورت بلندتر و باریکتر است که فک پایینتراز موقعیت ایدهآل قرار میگیرند.
مهمتر از آن، این است که یک فک باریک یا نامتناسب میتواند منجر به کج شدن دندانها یا شلوغی بیش از حد دندانها شود که اصلاح هر دوی این موارد نیاز به درمان ارتودنسی دارد.
-
خشکی مزمن دهان
خشکی مزمن دهان که به عنوان خشکی دهان نیز شناخته می شود، یکی از نگرانی های اصلی برای سلامت شما است. در حالی که ممکن است یک ناراحتی جزئی به نظر برسد، خشکی دهان کاتالیزوری برای رشد باکتری ها و پوسیدگی دندان است. دهان شما برای مبارزه با اسیدیته و پاکسازی باکتری ها از دهان، به بزاق متکی است. وقتی خشکی مزمن دهان دارید، یکی از موثرترین دفاع ها در برابر پوسیدگی مداوم دندانها را از دست می دهید.
اگر شما یا فرزندتان معمولاً از طریق دهان نفس میکشید، خود را بیشتر در معرض پوسیدگی دندان، بیماری لثه و عوارض جانبی ناشی از آن قرار میدهید.
برای آشنایی با درمان درد ارتودنسی فک بالا و پایین ؛ کلیک کنید.
آدرس : کرج ، خیابان شهید بهشتی ، بین چهار راه طالقانی و میدان شهدا ، ساختمان پزشکان شاهکرم، طبقه 11
تلفن : 09106106848 - 02632247810
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
کوچک یا بزرگ بودن فک بالا و پائین و درمان ارتودنسی آن
تاریخ انتشار : 1403-05-03تاریخ بروز رسانی : 1403-05-29 -
آیا درمان ارتودنسی باعث لق شدن دندان ها می شود؟
تاریخ انتشار : 1402-10-30تاریخ بروز رسانی : 1403-04-26 -
آشنایی با ورزش های مجاز و غیرمجاز در ارتودنسی
تاریخ انتشار : 1402-12-05تاریخ بروز رسانی : 1403-04-26 -
نحوه برداشتن براکت های ارتودنسی؛ مراقبتهای پس از درمان
تاریخ انتشار : 1403-06-17تاریخ بروز رسانی : 1403-06-28 -
وسایل و ابزار نوین کمکی بهداشت دهان و دندان بعد از ارتودنسی
تاریخ انتشار : 1402-09-30تاریخ بروز رسانی : 1403-05-22
نظرات کاربران درباره این مطلب :
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .