آدرس مطب دندانپزشکی در کرج تلفن کلینیک ارتودنسی در کرج
صفحه اصلی / مطالب و مقالات / ارتودنسی / ارتودنسی دندان چه مراحلی دارد؟

ارتودنسی دندان چه مراحلی دارد؟

زمانی که دندان‌ها نامرتب هستند یا فک بالا و پایین (نسبت به هم) در موقعیت نادرستی قرار دارند نیاز به درمان ارتودنسی دندان وجود دارد. یک متخصص ارتودنسی (orthodontics)، با کمک انواع تکنیک ها و وسایل مختلف، نامرتبی دندان و ناهماهنگی های بین فکی را اصلاح می کند. به عبارتی هر زمان دندان‌ها و فک‌ها هماهنگی، نظم و تراز طبیعی خود را از دست دهند، ارتودنتیست وارد عمل شده و با روش‌های مختلفی، اقدام به اصلاح، منظم و هماهنگ کردن آنها می‌کند. در درمان ارتودنسی دندان از وسیله ارتودنسی که معمولاً در داخل دهان قرار می گیرد استفاده می شود تا دندان ها یا فکها در موقعیت مورد نظر قرار بگیرند. یکی از رایج ترین وسیله های ارتودنسی براکت یا همان سیم گرفتن دندان ها است که در آن به هر دندان قطعه فلزی کوچکی چسبانده می شود و یک سیم فلزی به آنها وصل می شود و به اصطلاح دندان‌ها سیم کشی می شوند. پزشک با این کار نه تنها زیبایی بهتری به لبخند می بخشد، بلکه به بهبود عملکرد دهان و دندان نیز کمک می کند.

آنچه در این مطلب میخوانید

مراحل ارتودنسی

مراحل ارتودنسی دو فک بالا و پایین در چند مرحله انجام می‌شود که باید به دست پزشکان متخصص انجام گیرد. به طور کلی مراحل ارتودنسی دو فک شامل 7 مرحله است:

مرحله اول : مشاوره با متخصص قبل از انجام ارتودنسی

مرحله برنامه‌ریزی شامل مراحل معاینه، مشاوره و ارزیابی دندان‌های شما است. در این مرحله، بیمار از مشکلات دندان‌ها و فک خود با پزشک صحبت می‌کند و هدف خود را از انجام ارتودنسی برای او توضیح می‌دهد. نامرتب بودن دندان‌ها و ناهنجاری‌های فک و دندان، در همین مرحله مورد بررسی قرار می‌گیرد تا بهترین تصمیم برای مرتب کردن دندان‌ها گرفته شود. گاهی اوقات دندان‌پزشک شما به این نتیجه می‌رسد که درمان ناهنجاری‌های دندانی شما با استفاده از ارتودنسی برطرف‌‌شدنی است. گاهی نیز برای درمان کامل مشکلات فک و دندان‌هایتان، باید از جراحی فک نیز استفاده شود. البته تصمیم‌گیری قطعی برای انتخاب روش‌های درمانی و روش مناسب ارتودنسی به پس از انجام معاینه‌های کامل و عکس‌برداری از دندان‌ها موکول می‌شود.

ارتودنتیست خوب در کرج

مرحله دوم از مراحل ارتودنسی دندان: عکس‌برداری از دندان‌ها

تصویربرداری دومین مرحله از مراحل ارتودنسی است. تنها با عکس‌برداری از دندان‌هایتان مشخص می‌شود بهترین روش ارتودنسی برای شما کدام است و آیا شما به جراحی فک هم نیاز دارید یا خیر. بنا به تشخیص دندان‌پزشک، شما ممکن است نیاز به عکس‌برداری OPG(رادیوگرافی یا رادیولوژی دندان) یا عکس‌برداری دیجیتال از فک و دندان‌هایتان داشته باشید. عکس OPG موقعیت قرارگیری دندان‌ها و ریشه آنها را در فک شما نشان می‌دهد. همچنین با گرفتن عکس‌های دیجیتال از دندان‌‌ها، موقعیت هر دندان در ارتباط با دندان‌های دیگر، به‌صورت دقیق‌تری مورد بررسی قرار می‌گیرد. این‌گونه عکس‌های کامپیوتری تصویر دندان‌ها را تا چند برابر بزرگ می‌کند و کوچک‌ترین ویژگی‌های دندان‌ها و فک شما را هم به نمایش می‌گذارد.

مرحله سوم از مراحل ارتودنسی دندان: قالب گیری از دندان‌ها

قالب گیری از دندان‌ها سومین مرحله از مراحل ارتودنسی دو فک بالا و پایین شما است. متخصص ارتودنسی برای آگاهی کامل از وضعیت دندان‌های شما از آنها قالبی تهیه می‌کند. با داشتن این قالب، وضعیت دندان‌ها پیش و پس از انجام ارتودنسی مشخص می‌شود.

اگر می‌خواهید بدانید انواع ناهنجاری های فکی کدامند؟ ؛ کلیک کنید.

مرحله چهارم از مراحل ارتودنسی دندان: ترمیم دندان‌ها

در بسیاری موارد، نیاز است تا یک یا چند دندان بیمار کشیده شود که در این صورت نیز کشیدن دندان‌ها قبل ارتودنسی و بهبود جای زخم آنها باید پیش از مرحله براکت‌گذاری انجام شده باشد. گاهی هم نیاز است تا درمان‌هایی روی ریشه یا پایه دندان‌های شما صورت گیرد که این کار هم پیش از شروع روند ارتودنسی صورت می‌گیرد. درمان پوسیدگی دندان هم باید پیش از آغاز مراحل ارتودنسی انجام شود.

مرحله پنجم از مراحل ارتودنسی دندان: نصب براکت‌ها

گام بعدی در مراحل ارتودنسی از اول تا آخر، نصب براکت بر روی دندان‌ها است. پیش از این مرحله، انتخاب روش ارتودنسی و انتخاب نوع براکت‌ها صورت گرفته است. با توجه به نوع براکت انتخابی، زمان کار گذاشتن براکت‌ها از نیم تا دو ساعت به درازا می‌کشد. ارتودنسی دندان انواع مختلفی دارد. که توسط دندانپزشک در مراحل ارتودنسی برای بیمار انتخاب می‌شود. به طور خلاصه انواع ارتودنسی به صورت زیر است:

مرحله ششم از مراحل ارتودنسی دندان: مراقبت از دندان‌ها

مراقبت از دندان‌ها از مهم‌ترین مراحل ارتودنسی دو فک است که در تمام دوره‌ای که براکت‌ها بر روی دندان‌ها قرار دارد، باید انجام شود. از مهم‌ترین اقدامات درمانی که باید در این مرحله صورت گیرد، باید به موارد گوناگونی اشاره کنیم:

مرحله هفتم از مراحل ارتودنسی دندان: مراجعه دوره‌ای به متخصص ارتودنسی

پس از کار گذاشتن براکت بر روی دندان‌ها، شما باید در زمان‌های مشخصی که از سوی متخصص مشخص می‌شود، برای معاینه به نزد پزشک خود بروید. در هریک از این جلسه‌ها، پزشک با تنظیم براکت‌ها، دندان‌های شما را به سوی مرتب شدن کامل پیش می‌برد.

مرحله هشتم از مراحل ارتودنسی دندان: استفاده از ریتینر

پس از گذشتن مراحل بهبودی، زمان جدا کردن براکت‌ها از روی دندان‌های شما فرا می‌رسد. اکنون پزشک براکت‌هایی را که ماه‌ها بر روی دندان‌های شما بوده، جدا می‌کند و دندان‌های مرتب‌شده و زیبای شما به‌صورت کامل در معرض دید قرار می‌گیرند؛ اما برای حرکت نکردن دندان‌ها و ثابت ماندن آنها در جای خود، هنوز هم باید از نگهدارنده‌ای بر روی آنها استفاده شود که ریتینر نامیده می‌شود. ریتینرها ثابت‌کننده دندان‌ها هستند و بنا به تشخیص متخصص، از شش ماه تا سه سال بر روی دندان‌های شما قرار می‌گیرند. ریتینرها به دو نوع ثابت و متحرک دسته‌بندی می‌شوند.

اقدامات قبل از ارتودنسی

قبل از انجام ارتودنسی دندان ابتدا به دندانپزشک متخصص مراجعه کرده و با او مشورت کنید. سپس توسط پزشک معاینه شده و پزشک اطلاعات لازم درباره مدت و مراحل و همچنین هزینه درمان به شما می‌دهد و سپس با توجه به وضعیت دندان‌هایتان شما را راهنمایی می‌کند. بعد از مشاوره برنامه درمانی شما تهیه خواهد شد. قابل ذکر است که بیمار باید قبل از شروع درمان از دندان‌های خود عکس رادیوگرافی تهیه کند تا اگر دندان‌ها دچار پوسیدگی بود، درمان شود و بعد از آن درمان اصلی آغاز شود.

کاندیدای مناسب ارتدونسی

به طور کلی افرادی که دارای مشکلات زیر هستند نیاز به ارتودنسی دندان دارند:

  1. اورجت یا بیرون زدگی دندان های جلویی (Protruding front teeth)
  2. نامرتبی و به هم ریختگی دندان‌ ها یا کراودینگ (Crowding)
  3. دندان های نهفته (Impacted teeth)
  4. عدم تقارن دندان ها (Asymmetrical teeth)
  5. دیپ بایت یا جلو بودن دندان های بالایی (Deep bite)
  6. ریورس بایت (Reverse bite)
  7. نیش باز یا اپن بایت (Open bite)
  8. آندر بایت (Underbite)
  9. کراس بایت (Crossbite)
  10. وجود فاصله بین دندان ها (Spacing)

عوارض ارتودنسی

درست است که روش درمان ارتودنسی را می‌توان یکی از بهترین روش‌های درمانی برای رفع انواع ناهنجاری‌های دندان و فک در نظر گرفت؛ اما این روش بدون عوارض هم نیست. برخی از عوارض ممکن است در اثر عدم مراقبت و تمیزکردن دندان‌ها در هنگام ارتودنسی یا رعایت اصول مراقبتی بعد از درمان به وجود آید. برخی از عوارض ارتودنسی عبارت‌اند از:

گاهی هم افراد دچار زخم دهان بعد از ارتودنسی می‌شوند. اگر دچار زخم دهان شدید، حتماً دهان خود را چندین بار با آب نمک بشویید و روی براکت‌ها در محدوده زخم، از موم ارتودنسی استفاده کنید تا زخم‌هایتان بدتر نشود.

هزینه ارتودنسی

برای هزینه ارتودنسی، به دلیل اینکه شرایط بیمارها با یکدیگر متفاوت است و قیمت ارتودنسی وابسته به میزان و نوع ناهنجاری دارد، به طور دقیق و واضح نمی توان یک قیمت مشخص را اعلام کرد.


آدرس : کرج ، خیابان شهید بهشتی ، بین چهار راه طالقانی و میدان شهدا ، ساختمان پزشکان شاهکرم، طبقه 11
تلفن : 09106106848 - 02632247810

درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید

نظرات کاربران درباره این مطلب :محجوب [ 1402-07-06 ]
سلام آقای دکتر خسته نباشید پسر من 8 سالشه میخواستم بدونم که مراحل ارتودنسی کودکان با بزرگسالان متفاوت است؟

برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :

جدیدترین مقالات

جدیدترین اخبار و مقالات مربوط به ارتودنسی همچنین مطالب مرتبط با زیبایی لبخند را در بخش مقالات بخوانید

روند و زمان رویش دندانهای شیری و دائمیروند و زمان رویش دندانهای شیری و دائمی

زمان رویش اولین دندان دائمی پس از افتادن دندان شیری، معمولاً در دوره دندانی مختلط و در سنین ۶ تا ۷ سالگی کودکان آغاز می شود. ...

تاریخ انتشار : 1403-08-27

درمان خر و پف یا آپنه خواب توسط متخصص ارتودنسیدرمان خر و پف یا آپنه خواب توسط متخصص ارتودنسی

آپنه خواب یا وقفه تنفسی در خواب، یکی از مشکلات شایع تنفسی است که متخصصان ارتودنسی با اصلاح رشد فک و هدایت صحیح استخوانهای فک آن را درمان می کنند. ...

تاریخ انتشار : 1403-08-20

کاربردهای کش الاستیک یا اورینگ ارتودنسی چیست ؟کاربردهای کش الاستیک یا اورینگ ارتودنسی چیست ؟

کش های ارتودنسی بین براکت های دندانهای فک بالا و پایین قرار می گیرند و با اعمال فشار کنترل شده باعث جابجایی دندانها و تراز کردن فک ها می شوند. ...

تاریخ انتشار : 1403-08-13